Jyckarna tre som alltid hänger med!!   


                                                                                                                                      

Start
Änglar
Ianira
Libereco
Lupus
Blogg
Länkar
Om oss/Laisvé
Katterna
Foto
   Resultat - Laisvé


                                                                          
                                  Lupus!!!!                                                                                                                                        
Lupus, bordercollie är född 2005 och kommer från Ing-Marie Lindahl, Guldgruvanskennel i Surahammar. Lupus hade en tråkig start i livet han fick en tillväxtrubbning, osteochondros i bägge boglederna och har blivit opererad i bägge sidorna. Efter lång rehabilitering så har vi nu börjat med vallningen. Vi pysslar med lite smått med, spår, sök, lydnad vi har även testat på viltspår. Men nummer ett för oss är vallningen och den gillar Lupus skarpt, så där jobbar vi på som bara den. En härlig kille som klarat av allt jobbigt under valp-unghundstiden som har glimten i ögat och vill bara såå mycket...... Väldigt glad och härlig kille som klarat av att vara så lugn som han har fått lov att vara , när man vet att det spritter i kroppen på honom, han är ju en bordercollie.....
Lupus har nu även börjat med att träna lite agility under vinterhalvåret så vi får se om det blir ngn start eller om vi bara har det som aktivering under just den årstiden. 
 
Lupus har hunnit med att bli en tioårig kille som nu är en hund som fortfarande gillar att träna i allt vi håller på med även tävla någon gång fast inte lika ofta som förut. Han är våran härliga glada bordercollie som gillar att styla med bollen och dansa med matte. Han är även en hund som gillar att arbeta med nosen i både sök, spår och nosework.  Älskade goa hund :D
 
Nu har han fixat godkänt doftprov i eukalyptus och provat på att träningsträna med fint resultat. Honom har jag lättast för att läsa i sitt arbete med nosen och den jag litar mest på i det avseendet. Gammal i gården kan man säga. Luppe har fått trappa ner med agility får hänga med någon gång i bland och träna, tävla har vi slutat med. Vi ska väl ta oss i kragen och starta mästarklass i rally snart det är lite som behöver justeras mest matten som får tänka till.....    HÄRLIGA HUND !!!
 
                            
                                              
Rasbeskrivning
Bordercollien är en utpräglad vallhund som är framavlad under flera hundra år på de brittiska öarna. Den används nu för tiden över hela världen för att hämta, samla och förflytta får, nötkreatur och andra djur. Till Sverige kom den troligtvis på 20-talet.
Bordercollien är signalkänslig, har mycket lätt för att lära och vill gärna vara sin förare till lags. Den är avlad för att arbeta åt sin förare och om man inte har ett bra ledarskap över sin hund, så hittar den på egna aktiviteter och kan lätt bli stressad. Den låga stresströskeln behövs när man ska arbeta med att valla djur. Hunden ska reagera snabbt på djurens rörelser, men det gör även att den kan börja valla allt möjligt annat som rör sig t ex barn, bilar, joggare. Man måste verkligen hålla efter den som valp, så att den inte lägger sig till med sådana olater.

Den passar inte som ren sällskapshund utan bör får arbeta med det den är avlad för. Man köper ju inte heller en jakthund om man inte ska jaga. Bordercollien har en otrolig arbetsvilja och är outröttlig när det gäller att arbeta med djuren.
Det finns en rasbeskrivning, men om det utseendemässiga ej påverkar vallningsegenskaperna, så spelar det inget roll. Den ska var frisk och harmoniskt byggd med smidiga rörelser. De kan se mycket olika ut; lång/korthårig, häng/ståndöron, 13-30 kg, mest vit/mest svart, trefärgad osv. Uppfödarna ser till vallningsförmågan när de väljer avelsdjur.

Olika bordercollies kan ha varierande arbetssätt. En del visar mycket eye*1 och koncentration när de arbetar, andra är mera kroppsvallare*2. Vissa vill arbeta på långt avstånd från djuren och andra vill jobba nära. Några biter lite för mycket och andra har svårt för att bita, något som är nödvändigt i vissa lägen i konfrontation med djur. Om du ska köpa vallhund till dina djur, så ta kontakt med vallhundsklubben för att få reda på hur föräldrarna till valpen arbetar
Utan avel på vallegenskaperna, så skulle bordercollien inte vara en så populär brukshund.

För att få registrera bordercollievalpar i SKK:s Vallhundsregister så måste båda föräldrarna ha avlagt godkänt vallhundsprov. Det är ett sätt att bevara Bordercollien som vallhund. Man kan ej registrera en valp i efterhand, så man ska inte köpa oregistrerade bordercollievalpar.
Bordercollien är en fantastisk hjälp vid all flockdjurshantering och SvaK arbetar för att behålla dess egenskaper till gagn för djurägare och andra som behöver en vallhund.

*1 Eye = arbetssätt där hunden kontrollerar flocken med blicken och en hukande kroppsställning
*2 Kroppsvallning = arbetssätt där hunden kontrollerar flocken med snabba, pendlande rörelser.


                                                                              
 
2019 © jyckarna tre...
Skapa din egen komplett hemsida, webbshop, studiosida, sms-betalning m.m hos
Extrasida.se - www.extrasida.se